MIK-jam

digital biblioteksverksamhet med unga i fokus

Inspiratörer

Under MIK-jam har varje grupp tillgång till en inspiratör som är verksam eller kunnig inom området. Ni har möjlighet att under dagen presentera er idé för er inspiratör samt bolla tankar och idéer.

Thomas Nygren

Tema: Fake news

Thomas Nygren är docent och lektor vid Uppsala universitet och författare till boken Fakta, fejk och fiktion: Ämnesdidaktik, källkritik och digital kompetens. Thomas forskning visar att många unga har svårt att kritiskt granska digitala nyheter. Forskningen visar också hur olika typer av undervisning kan hjälpa elever att genomskåda propaganda och manipulationer på nätet.

Thomas leder och har deltagit i projekten Nyhetsvärderaren, YouCheck!, PEGAP och GÄCKA finansierade av Vinnova, EU och Skolforskningsinstitutet och Uppsala universitet. Genom samarbeten med lärare, designers, psykologer och forskare från bl.a. Cambridge, Stanford, Sorbonne och Uppsala har Thomas tagit fram evidensbaserade metoder och ny teknik för att stimulera digital källkritik i skolan, tex ett självtest som gör unga bättre på att granska nyheter.

Siri Helle

Tema: Psykisk hälsa

Siri är prisbelönt psykolog, författare och föreläsare. Till vardags arbetar hon inom primärvården med KBT-behandling av stress, depression och relationsproblem och är faktagranskare för 1177 Vårdguiden inom psykisk hälsa.

Siris texter går att läsa i bland annat Dagens Nyheter och Modern Psykologi. Författare till handboken Smartare än din telefon om hur man får en sund relation till mobilen och romanen Bränn alla broar. Medförfattare till boken Ensam eller stark - åtta principer för framgångsrika team som ligger till grund för TEDxTalket "How to Cure Selfishness".

Mottog år 2017 Lilla Psykologpriset för engagemanget i att sprida psykologi till en bredare allmänhet.

Vendela Carlfjord

Tema: Barnkonventionen

Vendela Carlfjord är en barnrättsaktivist som tidigare varit förbundsordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund och suttit i Rädda Barnens riksstyrelse. I dessa roller har Vendela arbetat med barn och ungas organisering och för att stärka barns politiska intressen. Arbetet har till exempel handlat om att göra Barnkonventionen till lag, att rapportera till FN:s barnrättskommitté, delta i regeringens barnrättsdelegation och att utbilda barn och vuxna om Barnkonventionen.

Idag studerar Vendela statsvetenskap vid Uppsalas Universitet och skriver om barns rätt att höras i beslut om sin egen välfärd. Hon är också medlem i Svensk biblioteksförenings jury för Barnrättsutmärkelsen Elefanten.

Johan Unenge

Tema: Läsning

Johan har i över 35 år ritat och skrivit för barn och unga. Många tillsammans med kompanjonen Måns Gahrton. Han har gjort över 100 böcker där flera har blivit till film och TV. Mest känd för Eva & Adam och Gyllene Knorren.

Utsågs 2011 till Sveriges första läsambassadör. Sitter i styrelsen för Läsrörelsen och var tidigare ordförande i Barnboksakademin. Gör regelbundna besök i svenska skolor med workshops i skrivande och tecknande.