MIK-jam

digital biblioteksverksamhet med unga i fokus

Under MIK-jam har varje grupp tillgång till en inspiratör som är verksam eller kunnig inom området. Ni har möjlighet att under dagen presentera er idé för er inspiratör samt bolla tankar och idéer.

Inspiratörer

Carl Heath

Carl Heath är utbildningsdirektör i RISE – Research Institutes of Sweden. Han gör podcasten Tredje Uppgiften ihop med Jonas Linderoth.

Carl blev utsedd till utredare av Regeringen för att leda den nationella satsningen på medie- och informationskunnighet, samt värna det demokratiska samtalet, i augusti 2018. Ett uppdrag med särskilt fokus på utmaningar som desinformation, propaganda och näthat som avslutades i september 2020.

Sissela Nutley

Sissela Nutley har disputerat vid Karolinska Institutet inom kognitiv neurovetenskap med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet. Hon är en flitigt anlitad föreläsare inom hjärnans formbarhet, uppmärksamhet, psykiskt välbefinnande och relationen till digitala medier och är med och driver det ideella projektet Det syns inte.

Sissela är författare till boken Distraherad - hjärnan, skärmen och krafterna bakom (Natur & Kultur, 2019).

Vendela Carlfjord

Vendela Carlfjord är en barnrättsaktivist som tidigare varit förbundsordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund och suttit i Rädda Barnens riksstyrelse. I dessa roller har Vendela arbetat med barn och ungas organisering och för att stärka barns politiska intressen. Arbetet har till exempel handlat om att göra Barnkonventionen till lag, att rapportera till FN:s barnrättskommitté, delta i regeringens barnrättsdelegation och att utbilda barn och vuxna om Barnkonventionen.

Idag studerar Vendela statsvetenskap vid Uppsalas Universitet och skriver om barns rätt att höras i beslut om sin egen välfärd. Hon är också medlem i Svensk biblioteksförenings jury för Barnrättsutmärkelsen Elefanten.Johan Unenge

Har i över 35 år ritat och skrivit för barn och unga. Många tillsammans med kompanjonen Måns Gahrton. Gjort över 100 böcker där flera har blivit till film och TV. Mest känd för Eva & Adam och Gyllene Knorren.

Utsågs 2011 till Sveriges första läsambassadör. Sitter i styrelsen för Läsrörelsen och var tidigare ordförande i Barnboksakademin. Gör regelbundna besök i svenska skolor med workshops i skrivande och tecknande.